Tot mai multi soferi incep sa realizeze importanta alegerii anvelopelor potrivite pentru sezonul de iarna, mai ales ca acestea au devenit obligatorii incepand cu data de 1 Noiembrie 2011. Conform ultimelor reglementari in domeniul public, conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu cauciucuri corespunzatoare se sanctioneaza cu amenda, care poate depasi 2000 Ron. De aceea este de preferat alegerea unor anvelope potrivite pentru sezonul rece.
Dotarea autoturismului tau cu elementele de baza necesare unei bune functionari in sezonul rece costa cel putin 900 lei, dar poate ajunge si la cateva mii de lei, luand in calcul achizitia si montarea anvelopelor de iarna, lanturile antiderapante si antigelul. In concluzie, alegerea anvelopelor de iarna nu este foarte simpla. Inainte de a te deplasa la magazinul de anvelope din zona sau inainte ca sa intri online si sa le comanzi de pe un anumit website, trebuie sa tii cont de anumite aspecte. Schimbarea cauciucurilor este una dintre masurile cele mai importante din gama operatiunilor de pregatire a masinii pentru sezonul de iarna.
Zapada, gheata, poleiul, chiciura sau aluviunile sunt dusmani de temut pentru orice conducator auto constient de pericolele care-l pandesc in sezonul rece. Cu siguranta ai experimentat si tu astfel de probleme, mai ales daca faci drumuri regulate cu masina in sezonul rece. Nu este neaparat nevoie sa ninga, deoarece atunci cand temperatura scade pana la -1 grad Celsius, specialistii spun ca masina trebuie sa fie deja echipata cu cauciucuri de iarna. Cum aleg cauciucurile cele mai potrivite, atat pentru masina, cat si pentru buzunarul meu? Unde le gasesc, si totodata cat costa montarea? Acestea sunt doar cateva intrebari care preocupa pe orice sofer din zilele noastre care este responsabil si doreste sa evite riscurile unei derapari sau a unui posibil accident cauzat de lipsa cauciucurilor corespunzatoare.
Diferenta dintre anvelopele de vara si cele de iarna
Incercand o descriere succinta a cauciucurilor de iarna, este nevoie sa precizam mai intai ca acestea au, prin componenta materialului, o duritate mult mai redusa decat cele de vara. Cu alte cuvinte, anvelopele de iarna sunt mult mai moi, fiind special create pentru a nu aluneca pe zapada sau gheata. In acelasi timp, acestea au o aderenta mult mai buna decat cele de vara. Principalele avantaje care rezulta de aici este o imbunatatire a tractiunii, cat si o reducere a distantei de franare.
Profilul acestor anvelope este unul specific de iarna, cu lame, canale de evacuare rapida si profile mult mai adanci, care nu lasa anvelopa sa se incarce cu zapada. Desigur, pot fi enumerate si cateva dezavantaje, care sunt prezente si la marcile de renume si, totodata, foarte scumpe. Aceste anvelope au indici de viteza mai mici decat cele de vara, iar la rularea pe asfalt produc un zgomot sensibil mai mare. Nu in ultimul rand, fiind de o duritate redusa, este evident faptul ca se uzeaza mai usor si mai repede, mai ales pe drumurile din tara noastra. Una peste alta, aceste anvelope sunt o necesitate in zilele noastre, pentru ca ofera o protectie sporita soferilor si reduc numarul accidentelor grave. Pana la urma, siguranta pe sosea este cel mai important aspect de care trebuie sa tinem seama.
Factori de luat in considerare
Pentru a fii sigur ca ai achizitionat cele mai potrivite anvelope, trebuie sa iei in considerare urmatoarele aspecte:
- Marimea anvelopelor: primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te uiti in manualul masinii tale pentru a afla ce fel de anvelope poti avea la masina. In categoria de dimensiune 175/65 R14 T, cele mai performante anvelopei pentru sezonul rece sunt produse de Continental, urmate de cele fabricate de Michelin, Dunlop și Maloya. Alte firme care fabrica pneuri autorizate de Asociatia Nationala a Comerciantilor de Anvelope din Romania sunt Goodyear, Tecar, Uniroyal, Vredestein, Sava și Semperit. Pe de alta parte, la dimensiunea 195/65 R15 T, expertii te sfatuiesc sa alegi anvelopele Continental, Goodyear, Semperit, Dunlop sau Michelin
- Marimea benzii de rulare: deseori este de preferat sa folosesti anvelope mai inguste atunci cand conduci in conditii meteo nefavorabile de zapada si gheata. Motivul este ca anvelopele mai inguste sunt mai potrivite pentru a crea o carare prin lapovita sau zapada in timpul iernii. Ia in considerare si acest aspect atunci cand cauti anvelopele de iarna cele mai potrivite.
- Manevrarea: cu toate ca este foarte tentant sa achizitionezi doar doua anvelope pentru masina ta, va trebui sa cumperi un set complet de anvelope, in special pentru masinile cu tractiune pe fata. Adevarul este ca daca ai mai multe tipuri de anvelope la dispozitie, iti va fi mai usor sa manevrezi masina in situatii meteo diverse. Manevrarea masinii este extrem de importanta, mai ales in timpul lunilor de iarna cand accidentele sunt mult mai frecvente. Aici trebuie sa iei in considerare in special conditiile meteo specifice zonei in care locuiesti. Anvelopele all-season pot fi folosite si pe parcursul iernii, dar numai in cazul in care nu exista polei sau zapada pe sosele. In cazul in care pleci la un drum lung, nu uita de lanturile anti-derapante, care pot face minuni acolo unde anvelopele nu mai ajuta.
- Intretinerea: un alt aspect pe care trebuie sa il luam in considerare inainte de a achizitiona anvelope pentru sezonul rece este intretinerea acestora. Anvelopele reprezinta o investitie, de aceea trebuie protejate si intretinute in mod corespunzator. Acorda putin timp acestui aspect citindi manualul de intretinere pentru a vedea care este presiunea recomandata pentru anvelopele de iarna. E important de retinut faptul ca anvelopele vor pierde aproximativ. 1 psi (livre /inch patrat = 0,45 kg /6,45cm2) la fiecare zece grade cu care scade temperatura. Din aceasta cauza, presiunea trebuie verificata in mod regulat.
- Alegerea pretului: poate unul dintre cei mai importanti factori in alegerea anvelopelor potrivite pentru sezonul rece este pretul acestora. In general, preturile variaza de la 175 Ron pentru anvelope marca Tigar pana la 1000 Ron pentru cele Michelin si Kumho. De exemplu, pentru un model 205/55R16 91H GOODRIDE SW602/608 vei scoate din buzunar aproximativ 229 Ron, iar pentru un model de o calitate superioara cum este 225/50 R17 98V GOODYEAR UG2 vei plati 433 Ron.
Specifici configurația autoturismului, alegi jantele si anvelopele dorite, completezi cu senzori presiune, piulite, prezoane sau lanturi.
Spre configurator roti